![](/media/lib/81/elektrownia-c5b2e98e7f2f733b71a3b2878e21f36a.jpg)
NRC: elektrownie atomowe mniej ryzkowne niż sądziliśmy
4 sierpnia 2011, 12:48Po awarii w elektrowni w Fukushimie świat baczniej zaczął przyglądać się energetyce jądrowej. W USA senatorowie zażądali, by Nuclear Regulatory Commision (NRC) przeprowadziła inspekcje amerykańskich reaktorów
![](/media/lib/29/wmap-c4b4599bfdeeb48e3b766989e7b3e2b4.jpg)
Poszukują wszechświatów równoległych
4 sierpnia 2011, 11:33Grupa fizyków po raz pierwszy w historii opracowała narzędzia, które mogą pozwolić na przetestowanie teorii o istnieniu multiwersum, czyli wielu równoległych wszechświatów. W Physical Review Letters i Physical Review D ukazały się dwa artykuły opisujące, w jaki sposób można poszukiwać sygnatur innych wszechświatów.
![](/media/lib/43/jajo-d133cf4ede61c336e2c1342b08f5fa55.jpg)
Zmiana karmy = zdrowsze jajka
3 sierpnia 2011, 10:55Kury od dzieciństwa karmione paszą o niskiej zawartości kwasów omega-6 - ich karma składa się głównie z pszenicy, jęczmienia i sorgo, a w mniejszej części z soi, kukurydzy, słonecznika, oleju kukurydzianego oraz makuchów krokosza - składają jaja, które wywołują w ludzkim organizmie mniej uszkodzeń oksydacyjnych (Journal of Agricultural and Food Chemistry).
![](/media/lib/81/segue1_pr-1-b22ec5f6e088d85988efba0448f05a03.jpg)
Kosmiczne jądro ciemności
2 sierpnia 2011, 11:34Dzięki hawajskiemu teleskopowi Keck II znaleziono najciemniejszą znaną nam galaktykę. Mówiąc o ciemnej galaktyce astronomia nie przesądza o ilości światła, którą ona emituje, ale o stosunku masy widzialnych gwiazd do masy całej galaktyki
![](/media/lib/46/anoreksja-9f5e0c1498717f346c433aeca99f62e3.jpg)
Nukleotydy zaburzają odżywianie
29 lipca 2011, 11:51Naukowcy wskazali na polimorfizmy pojedynczego nukleotydu (ang. Single Nucleotide Polymorphism, SNP), które pogarszają rokowania w przypadku zaburzeń odżywiania i wiążą się prawdopodobieństwem, że będą one przewlekłe. Wyniki badań zespołu z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego oraz Scripps Translational Science Institute (STSI) ukazały się w piśmie Neuropsychopharmcology.
![](/media/lib/32/miesnie-3d3f30bb840a0815abb2213b73ec6d78.jpg)
Więcej mięśni, mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2.
28 lipca 2011, 13:16Im większa masa mięśniowa, tym mniejsze ryzyko insulinooporności – twierdzi dr Preethi Srikanthan z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles.
![](/media/lib/27/1210672195_725027-db7f824e2004649336451be34008e138.jpeg)
Negatywna strona pozytywnych emocji
25 lipca 2011, 11:16Jak sama nazwa wskazuje, pozytywne emocje spełniają u większości ludzi pozytywną rolę. Wyjątkiem od tej reguły są osoby cierpiące na chorobę afektywną dwubiegunową, które nawet w okolicznościach zasmucających czy wywołujących obrzydzenie wydają się czuć dobrze. Zbyt dobrze…
![](/media/lib/57/usmiech-na-dloni-4ca4c816b9a031329ebc4e868f63bd55.jpg)
Optymizm zmniejsza ryzyko udaru
25 lipca 2011, 09:05Pozytywne nastawienie do życia zmniejsza ryzyko udaru. Naukowcy z University of Michigan analizowali przypadki 6044 dorosłych powyżej 50. r.ż., których poproszono o ocenę optymizmu na 16-punktowej skali. Okazało się, że każdej zwyżce poziomu zadowolenia o 1 punkt towarzyszył 9-procentowy spadek ryzyka ostrego udaru w 2-letnim okresie obserwacyjnym (Stroke: Journal of the American Heart Association).
![](/media/lib/81/makaron-z-serem-6457e433e7897108416a0498681e73f3.jpg)
Odchudzanie przez znudzenie
22 lipca 2011, 11:43Sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów? Jedzenie codziennie tego samego. Wg naukowców z Uniwersytetu w Buffalo, człowiek staje się wtedy do tego stopnia niezainteresowany posiłkiem, że je mniej. Innymi słowy: następuje habituacja, czyli zanikanie reakcji na powtarzający się bodziec (American Journal of Clinical Nutrition).
![](/media/lib/81/aparat-1c68f1fea03627f90dc8657fca367a80.jpeg)
Naruszyli prawo Wiedemanna-Franza
22 lipca 2011, 10:40Naukowcy z University of Bristol empirycznie dowiedli, że liczące sobie ponad 150 lat prawo Wiedmanna-Franza nie zawsze jest zachowane. Prawo to mówi, że w stosunek przewodnictwa cieplnego i elektrycznego w każdym metalu jest stały przy stałej temperaturze